О. М.
Краснікова, О. Г. Шахова
НДІ біології ХНУ ім. В.Н. Каразіна, Харків
E-mail:
Данный адрес e-mail защищен от спам-ботов, Вам необходимо включить Javascript для его просмотра.
Однією з найбільш ефективних експериментальних моделей підвищення
тривалості життя та запобігання віковим порушенням когнітивних функцій вважають
обмеження калорійності дієти. Згідно даним літератури, тривале утримання щурів
на раціоні з обмеженням калорійності супроводжується розвитком стану
"м'якого стресу", при якому спостерігається активація
гіпофізарно-адреналової системи, стимуляція нейрогенезу зі стовбурових клітин,
підвищення синаптичної пластичності, що сприяє підвищенню когнітивних функцій
та уповільненню процесів старіння мозку.
Однак є і такі
експериментальні дані, які свідчать про те, що зниження калорійності раціону,
подовжуючи життя, призводить до зниження когнітивних функцій. Отримання таких
суперечливих даних може бути пов’язано з різним складом дієт, різним ступенем
обмеження калорійності раціону, різним віком та лініями тварин, яких переводили
на дієту.
Враховуючи
неоднозначність даних літератури щодо впливу обмеження калорійності раціону на
когнітивні функції тварин, та актуальність пошуку шляхів запобігання розвитку
вікових порушень функцій мозку, метою цього дослідження було вивчення впливу
тривалого обмеження калорійності дієти на вікові особливості когнітивних
функцій тварин 3- та 24- місячного віку.
В роботі
використовували метод виробки умовного рефлексу активного уникнення больового
подразнення (УРАУ) у щурів 3- і 24-місячного віку лінії Вістар в умовах
довготривалого утримання щурів на дієті C.M. МcCay в модифікації В.В. Нiкiтіна.
Контрольні щури протягом життя отримували звичайний раціон ad lіbіtum. УРАУ виробляли
в човниковій камері згідно відповідної методики Я. Буреша та співавторів.
Встановлено
уповільнення з віком швидкості формування та відтворення навичок УРАУ у старих
24-місячних тварин порівняно з молодими 3-місячними як в контрольній групі, так
і в групі з обмеженням калорійності раціону. Обмеження калорійності раціону
призводить до деякого уповільнення, в порівнянні з контролем, процесу навчання
молодих 3-місячних і, особливо, старих 24-місячних тварин, але суттєво не
впливає на збереження інформації в їх довгострокової пам'яті та підвищує
відсоткову долю тварин, здатних до навчання.