Молекулярные биологи из Университета Конкордии (Монреаль, Канада) под руководством Владимира Титоренко (Vladimir Titorenko) изучили 19 тысяч малых молекул на предмет их способности продлевать жизнь дрожжей. И в нормальных, и в стрессовых условиях литохолевая кислота (lithocholic acid, LCA) показала наилучший результат.
Литохолевая кислота относится к желчным кислотам, играющим важную роль в процессах переваривания и всасывания жиров.
Руководитель исследования отмечает, что желчные кислоты способствуют здоровью и долголетию. В частности, они способствуют улучшению функций печени и поджелудочной железы долгоживущих мышей.
"Наши результаты показывают, что LCA влияет на продолжительность жизни с помощью двух различных механизмов", - говорит соавтор работы Александр Гольдберг (Alexander Goldberg). Первый механизм действует при наличии достаточного количества калорий в питательной среде дрожжей и вовлекает в свою работу "повседневные" белки. Второй механизм включается во время сокращения пищевых ресурсов и требует для своей работы участия стрессовых белков.
В дальнейшем исследователи собираются доказать роль LCA в продлении жизни у многоклеточных организмов. Ученые считают, что желчные кислоты можно будет рассматривать как основу препаратов для лечения диабета и различных возрастных нарушений обмена веществ.
Статья опубликована во втором томе (№ 7) за 2010 г. AGING Journal - (Chemical genetic screen identifies lithocholic acid as an anti‐aging compound that extends yeast chronological life span in a TOR‐independent manner, by modulating housekeeping longevity assurance processes - www.impactaging.com/papers/v2/n7/pdf/100168.pdf). Abstract работы приведен ниже (взят из статьи):
Abstract: In chronologically aging yeast, longevity can be extended by administering a caloric restriction (CR) diet or some small molecules. These life‐extending interventions target the adaptable target of rapamycin (TOR) and cAMP/protein kinase A (cAMP/PKA) signaling pathways that are under the stringent control of calorie availability. We designed a chemical genetic screen for small molecules that increase the chronological life span of yeast under CR by targeting lipid metabolism and modulating housekeeping longevity pathways that regulate longevity irrespective of the number of available calories. Our screen identifies lithocholic acid (LCA) as one of such molecules. We reveal two mechanisms underlying the life‐extending effect of LCA in chronologically aging yeast. One mechanism operates in a calorie availability‐independent fashion and involves the LCA‐governed modulation of housekeeping longevity assurance pathways that do not
overlap with the adaptable TOR and cAMP/PKA pathways. The other mechanism extends yeast longevity under non‐CR conditions and consists in LCA‐driven unmasking of the previously unknown anti‐aging potential of PKA. We provide evidence that LCA modulates housekeeping longevity assurance pathways by suppressing lipid‐induced necrosis, attenuating mitochondrial fragmentation, altering oxidation‐reduction processes in mitochondria, enhancing resistance to oxidative and thermal stresses, suppressing mitochondria‐controlled apoptosis, and enhancing stability of nuclear and mitochondrial DNA.